Aftermath, la participació catalana a la Biennal de Venècia
Silvia Pujalte Toledo
2. maio 2016
Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects
Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects és l’esdeveniment col·lateral que presenta aquest any l’Institut Ramon Llull en el marc de la XV Mostra Internacional d’Arquitectura, la Biennal de Venècia. Es tracta d’un projete commissariat pels arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljević i el director de cinema Isaki Lacuesta.
Mitjançant instal·lacions audiovisuals, es posen en relleu set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural. El propòsit de la instal·lació és estimular la reacció del públic i donar-li motius per a la reflexió, on un projecte concret es projecta en diverses superfícies vítries translúcides que reflecteixen la complexitat de les interaccions de les persones, l’arquitectura i la societat.
Tots els projectes d’arquitectura que es mostren a l’exposició es van dur a terme durant el període més dur de la crisi econòmica, quan van sorgir noves necessitats que només es podien satisferamb una estratègia d’arquitectura inclusiva molt sensible als habitants i al medi ambient. Els projectes, de fet, demostren que l’arquitectura va respondre de manera eficaç a unes necessitats específiques a través de trets comuns, com l’augment del valor social, les noves eines que milloren la interacció de les persones i el seu entorn, l’optimització de recursos, l’apreciació dels valors de la comunitat i la millora de les condicions d’ús.
Torre Júlia, projecte de Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana © Isaki Lacuesta
Prat, Prokopljević i Lacuesta afirmen que el propòsit d’Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond architects és:
investigar el valor de la intervenció arquitectònica des de la perspectiva del seu ús, quan els arquitectes que la van crear ja no hi són presents.
Totes les obres d’arquitectura recollides a les instal·lacions audiovisuals són intervencions públiques d’arquitectes catalans fetes durant els últims deu anys:
- Recuperació mediambiental del riu Llobregat (2007-2015), a Barcelona, de BATLLE I ROIG Arquitectes (Enric Batlle i Joan Roig);
- Hospital Transfronterer de la Cerdanya (2007-2012), a Puigcerdà, de BRULLET-PINEDA ARQUITECTES, S.L.P (Manuel Brullet Tenas, Alfonso de Luna Colldefors i Albert de Pineda Álvarez);
- Torre Júlia. Habitatges tutelats per a gent gran (2004-2011), a Barcelona, de Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana;
- Teatre Atlàntida (2004-2010), a Vic, de Josep Llinàs, Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives;
- Aparcament Saint-Roch (2012-2015), a Montpeller, d’ARCHIKUBIK (Marc Chalamanch, Miquel Lacasta i Carmen Santana);
- Centre per al Servei de Distribució d’Aliments-Campclar (SDA) (2014), a Tarragona , de NUA Arquitectures (Maria Rius, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena);
- Can Batlló (2011 – en construcció), a Barcelona, de la comunitat Can Batlló coordinada per LaCol Cooperativa d’Arquitectes.
Recuperació mediambiental del riu Llobregat, projecte de Batlle i Roig © Isaki Lacuesta
“Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects” tindrà dues col·laboracions especials. La instal·lació comptarà amb “Taulacreu”, taula dissenyada per vora arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), i la cadira “Biennale” un projecte de l’arquitecte Josep Ferrando desenvolupat en col·laboració amb Figueras.
L’exposició també proposa un catàleg que es pot descarregar en línia aquí per aprofundir en els conceptes que hi ha rere el projecte, un webdoc que inclou entrevistes amb els creadors i els equips que van participar en els set casos, i models i dades relacionats amb el procés de creació i construcció.
Aparcament Saint-Roch, projecte d’ARCHIKUBIK © Isaki Lacuesta
Trobareu més informació de l'esdeveniment a l'agenda de World-Architects.