Novena edició del Workshop d'Arquitectura i Paisatge de RCR Arquitectes
Silvia Pujalte Toledo
23. 8月 2016
RCR LAB·A Summer Workshop (Foto © Hisao Suzuki)
Un altre estiu més RCR Arquitectes, en col·laboració amb RCR Bunka Fundació Privada, organitza el taller Internacional d'Arquitectura i Paisatge a Olot, la seva ciutat natal. Lluny dels centres tradicionals de les grans ciutats i potenciant la posada en valor del paisatge, les arts i la cultura, el taller té l'objectiu d'establir un punt d'activitat cultural independent.
La novena edició del taller d'Arquitectura i Paisatge és part del programa del Workshop d'Estiu 2016, que acull la quarta edició del Workshop Internacional d'Audiovisual i Fotografia i que a més aquest any llança la primera edició del Workshop Internacional d'Escenografia.
Els tallers es desenvolupen a l'Espai Barberí d'Olot, antiga fosa artística recuperada per RCR Arquitectes, actual seu de l'estudi i de RCR Bunka Fundació Privada. Un lloc inspirador que ofereix als participants l'oportunitat de treballar durant un mes en un espai que reflecteix el pensament i l'arquitectura de RCR.
Des de principis de mes i fins al 26 d'agost està tenint lloc la novena edició del Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge. El curs, obert a arquitectes i estudiants, compta anualment amb més de seixanta participants que provenen de vint països diferents.
Plànol de localizació Espai Barberí i Obra de RCR (Cortesia RCR LAB·A Summer Workshop)
El taller consisteix en la realització de projectes d'arquitectura i paisatge en grups, amb la crítica setmanal de RCR i el suport d'un equip docent compost per Igor Peraza, Emiliano Roia, Joan Puigcorbé, Salvador Figueras Aguirre i Jaume Prat Ortells. Els alumnes presenten els seus projectes en un acte obert a convidats i col·laboradors. El taller compta amb la intervenció en les sessions de correcció, de geòlegs, ecòlegs, paisatgistes i altres persones vinculades a diferents institucions. A més, s'enriqueix amb les ponències de conferenciants convidats, entre d'altres, de Joan Carles Sancho i Soledad Madridejos (Sancho-Madridejos Architecture Office), Enric Batlle (Batlle i Roig Arquitectes) i Eduardo Souto de Moura (Premi Pritzker 2011). Els dissabtes es realitzen visites a l'obra de RCR Arquitectes guiades pels mateixos arquitectes.
Paral·lelament del 15 al 26 d'agost es desenvoluparan el quart Workshop Internacional d'Audiovisual i Fotografia i del 16 al 26 d'agost el primer Workshop Internacional d'Escenografia que constitueix la novetat d'aquesta edició. Centrats en l'arquitectura i l'espai, consten de sessions teòriques i pràctiques. L'aproximació a la fotografia va a càrrec del reconegut fotògraf japonès Hisao Suzuki, la introducció al llenguatge audiovisual està tutoritzada per Júlia de Balle, Alba Domènech i Iván Pintor, mentre que els coneixements sobre escenografia les ha de transmetre l'escenògraf Alfons Flores, el treball abasta escenografies per a teatre i òpera, disseny d'escenografies urbanes i disseny de grans esdeveniments.