L'arquitectura de Francis Keré en escena en el Museu ICO de Madrid

Andrea Pala
28. 10月 2018
Francis Keré, en la presentació de la seva exposició. Font: El País

Francis Keré neix a Burkina Faso en 1965 i, malgrat formar-se a Alemanya gràcies a una beca d'estudi i obrir el seu despatx a Berlín, sempre s'ha mantingut fortament lligat al seu país natal. De fet, la majoria dels seus projectes es desenvolupen en el continent africà on empra una arquitectura de recursos limitats, caracteritzada per tècniques sostenibles locals, a les quals aplica habilitats de construcció moderna. La seva arquitectura té un enfocament intercultural respectuós amb la identitat del lloc que vol aportar modernitat sense caure en el tòpic de el “luxe”. Com explica en una entrevista del 2014: per al seu poble la modernitat consisteix a construir un petit edifici les parets del qual puguin sobreviure moltes temporades, mentre que arribar a tenir una “font d'aigua” dins d'una casa ja és un luxe.


Centre quirúrgic i centre de salut, Léo, Burkina Faso (2012-2017). © Andrea Maretto

L'exposició, comissariat per Luis Fernández-Galiano, relaciona el treball de Keré amb els elements primaris de l'Arquitectura ideats per l'arquitecte i estudiós alemany Gottfried Semper al segle XIX: el sòl estereotómico, el sostre tectònic i el mur tèxtil. L'arquitecte africà utilitza assíduament en els seus projectes aquests elements essencials que sempre es revelen útils en qualsevol clima i en qualsevol entorn.

Biblioteca, Gando, Burkina Faso (2010-en curs). © Francis Kéré

En el Museu ICO és possible apreciar aquests “elements primaris” que estan reconstruïts a escala real amb les mateixes tècniques utilitzades per Keré en les seves obres. Així que el visitant trobarà, entre altres elements, un mur tèxtil realitzat amb teles portades de Burkina Faso, una plataforma de formigó i una reproducció reduïda del Pavelló de la Serpentine Gallery construït a Londres en 2017. Al llarg del recorregut, una sala sencera està dedicada a reproduir l'espai de treball del despatx de Keré, amb diferents mostres de materials de construcció i maquetes d'estudi del propi taller, que revelen el procés de treball desenvolupat quotidianament. L'exposició, a més, posa en escena 29 projectes i 6 instal·lacions artístiques dutes a terme en tres continents diferents.

Els elements primaris de Francis Keré. Fotografia: Julio César González

L'exposició seguirà oberta fins al 20 de gener de 2019. És indubtablement una ocasió única per conèixer des d'a prop una arquitectura “diferent”, que pertany a una altra cultura. 

このカテゴリ内の他の記事