L'arquitectura cobra vida gràcies a la ciència ficció
Andrea Pala
9. octubre 2017
esquerra: Neanderthal Museum. dreta: Despatx de Wallace, Blade Runner 2049.
Entre l'arquitectura i la ciència ficció hi ha una relació de mutu intercanvi. Si l'arquitectura ofereix l'escenari on desenvolupar qualsevol pel·lícula, el cinema de ciència ficció ofereix l'espai on construir qualsevol arquitectura.
Avui dia aquests dos mons comparteixen l'ús de programari capaç de realitzar models i imatges amb una semblança impressionant amb la realitat. Hem arribat al moment en què un director de cinema pot buscar el set més apropiat per a la seva pel·lícula entre les imatges produïdes per un estudi d'arquitectura, mentre que un arquitecte pot veure realitzada la seva obra, si no en la realitat, almenys en l'imaginari futurístic de la ciència ficció.
Sabem que això ja està passant. En les últimes setmanes, després de l'estrena de Blade Runner 2049, una imatge tuitejada pel director d'art de la pel·lícula, Peter Popken, ha revelat un cas. La imatge en qüestió, una escena que representa un espai singular del film, té un impressionant semblat amb una imatge produïda per l'estudi barceloní Barozzi Veiga per al projecte del Neanderthal Museum en Piloña, Espanya.
Blade Runner 2049, el despatx de Wallace. Imatge tuitejada per Peter Popken.
Molts usuaris de les xarxes socials immediatament han pensat en un plagi, però en pocs dies va aparèixer una entrevista a Alberto Veiga, cofundador de l'estudi, que aclareix l'assumpte. Veiga explica que, aproximadament fa un any i mig, van ser contactats per una companyia de copyrights que, representant la pel·lícula, els demanava el permís d'ús de la seva imatge. Sense més notícies, arribant a pensar que la productora havia optat per una altra idea, es van oblidar del tema. Fins avui.
Neanderthal Museum en Piloña, Espanya. © Estudi Barozzi Veiga.
En relació a l'assumpte, l'arquitecte ha comentat: “Doncs… fantàstic! És bo saber que els projectes que un dissenya i no es construeixen poden tenir un altre tipus de sortida. Imagina't que ara el nostre disseny ha quedat immortalitzat en Blade Runner!”
Indubtablement tot això solament pot beneficiar a les dues parts: els arquitectes estan aconseguint una publicitat inesperada i la pel·lícula ha trobat una altra manera perquè es parli d'ella, pot ser no tan fortuïta. L'intercanvi funciona. Ara, segur que molts es pregunten com Peter Popken va arribar a l'estudi Barozzi Veiga.