30 anys del Pavelló Mies van der Rohe

Silvia Pujalte Toledo
23. junio 2016
El Secret de les Meduses (Foto Rafael Vargas, cortesia Fundació Mies van der Rohe)

Al voltant d'aquesta pregunta, i d’altres variants, la Fundació Mies van der Rohe va convidar els barcelonins a participar de la festa del 30è aniversari el passat dia 1 de juny. Una campanya que va empaperar la ciutat els dies previs i que al·ludia a la resposta que reben per part dels locals molts turistes que arriben a Barcelona i pregunten pel Pavelló Mies van der Rohe. Mies van der.. Què?

Campanya 30 aniversari (Cortesia Fundació Mies van der Rohe)

Acte inaugural i homenatge als impulsors de la reconstrucció
El mateix 1 de juny a la tarda, es va celebrar formalment el 30è aniversari de la reconstrucció al Pavelló. Va obrir l'acte la recentment nomenada nova gerent de la Fundació Mies van der Rohe, l'arquitecta Anna Ramos; la van seguir unes paraules del catedràtic i vicepresident de la Fundació Josep María Montaner i també la conferència de l'arquitecte catedràtic i professor emèrit Fernando Ramos (membre de l'equip que va dur a terme la reconstrucció). A continuació, es va realitzar un homenatge molt emotiu a les persones que van fer possible la reconstrucció del Pavelló, entre ells, el catedràtic emèrit Oriol Bohigas, l'arquitecte Cristian Cirici o Jordi Marquès, responsable de Marbres Marquès*.

Acte inaugural (Foto Anna Mas, cortesia Fundació Mies van der Rohe)
Homenatjats (Foto Anna Mas, cortesia Fundació Mies van der Rohe)

Inauguració de les Columnes Cristal·litzades
A les 21h del dia 1 de juny, va començar la festa oberta a la ciutat, que va arrencar amb la inauguració de l'obra “I don’t want to change the world. I only want to express it" de Luis Martínez Santa-María, la proposta guanyadora del concurs Columnes Cristal·litzades convocat per la Fundació per a l'ocasió i que recrearà durant sis mesos les columnes jòniques que van precedir el Pavelló el 1929.
"S'ha parlat de la verticalitat de les columnes contra la qual contrastava l'horitzontalitat del Pavelló alemany l’any 1929. Però era més aviat el temps, era el temps allò contra el que el pavelló s'oposava, el silenciós temps del pavelló contra el temps de les antigues columnes. Amb la seva evident desimboltura les vuit columnes de bidons recreen aquest altre temps, un temps diferent, que ve a dipositar-se al costat del temps silenciós, el lloc silenciós, de l'admirable i lluminós pavelló de Mies", així defineixen els autors Luis Martínez Santa-María i Roger Sauquet Llonch la seva proposta. 

Columnes Cristal·litzades (Foto Anna Mas, cortesia Fundació Mies van der Rohe)

Espectacle de dansa Toni Mira
La sorpresa la va donar Toni Mira amb una coreografia feta a propòsit per al Pavelló: un espectacle de dansa combinat amb projeccions de vídeo que va recrear la primera intenció que l'arquitecte havia tingut per a la inauguració del Pavelló original i que mai es va dur a terme. Mies van der Rohe havia pensat en un espectacle de dansa expressionista ja que era amic de Mary Wigman, una de les ballarines de referència d'aquesta escola. 

Espectacle de Toni Mira (Foto Anna Mas, cortesia Fundació Mies van der Rohe)

Cicle de cinema (juny - octubre 2016)
Amb motiu del 30è aniversari, el Pavelló també s'ha transformat en una plataforma per a la projecció cinematogràfica d'una potent selecció de pel·lícules i documentals en què l'arquitectura i la ciutat són els principals protagonistes.
Durant el mes de juny, s'han projectat dos documentals realitzats per a la Biennale de Venezia del 2014, “The Architects” d’Amie Siegel, realitzat per al Pavelló d'Estats Units, que va comptar amb la col·laboració de Martín Garber d’OJO CÓNICO i amb la presència de la comissària del Pavelló Eva Franch (Storefront for Art and Architecture). Dins del marc de l’ARQUINFILM, també es va projectar “Elements” de Davide Rapp, un vídeo-muntatge de més de 200 pel·lícules que representen els 15 elements de l'arquitectura identificats per Rem Koolhaas i OMA/AMO a La Biennal de Venècia 2014 “Fundamentals”.
Durant els propers mesos es projectaran “Playtime” de Jacques Tati, “L'home del costat” de Gaston Duprat i Mariano Cohn, “Berlin: Die Sinfonie der Großstadt” de Walter Ruttman i “Puente de Varsòvia” de Pere Portabella.

Instal·lació “Microtonal Wall” de Tristan Perich 
El passat 14 de juny, també es va inaugurar al Pavelló un panell amb 1.500 altaveus d'àudio. Una instal·lació, obra del novaiorquès Tristan Perich, que va poder visitar-se fins al diumenge passat en el marc del Sónar +D. L'obra proposava al visitant experimentar la transició del soroll blanc al to. 

Exposició i Simposi
Per als propers mesos, el calendari d'activitats segueix replet. Sense anar més lluny, al setembre s'inaugurarà l'exposició “30 anys de la Reconstrucció del Pavelló” amb imatges d'arxiu de tot allò esdevingut al Pavelló durant aquestes últimes tres dècades.

Però el plat fort de les celebracions arribarà amb el simposi que se celebrarà els propers 13, 14 i 15 d'octubre al Caixaforum, que porta per títol “MIES VAN DER ROHE – BARCELONA, 1929. Conferències i debats a l’entorn del Pavelló i Mies van der Rohe” i que servirà de clausura de totes les activitats de l'aniversari. Les conferències serviran, a més, per plantejar l'evolució de la idea d'arquitectura moderna i la seva relació amb la configuració d'una imatge d'Estat modern a través de la creació de l'escola de la Bauhaus i la seva vinculació amb la República de Weimar. 

Altres activitats ja realitzades
Dansa “El Secret de les Meduses” de Sabine Dahrendorf (23 al 26 de maig 2016)
Intervenció artística “AND / AS, HERE, PLAU, SET, THE, THEN” de Peter Downsbrough (del 9 de març al 24 d'abril de 2016)
LOOP Festival “Not another Architecture FILM” d'Albert Moya (27 al 30 de maig 2016)
 

  • Nota: Llista d'homenatjats:

Impulsors de la reconstrucció
Sr. Narcís Serra, alcalde de Barcelona (1979-1982)
Sr. Pasqual Maragall, alcalde de Barcelona (1982-1997)
Sr. Oriol Bohigas, arquitecte impulsor de la reconstrucció
Sr. Frank Herterich, nét de Mies van der Rohe
Sr. Wolf Tegethoff, assessor de la reconstrucció

Responsables de la reconstrucció: 
Sr. Fernando Ramos (arquitecte de la reconstrucció)
Sr. Cristian Cirici (arquitecte de la reconstrucció)
Sra. Lali Serra (en representació d'Ignasi de Solà-Morales, arquitecte de la reconstrucció)
Sra. Isabel Bachs (responsable d'obra de la reconstrucció)
Sr. Jordi Marquès (Marbres Marquès)
Sr. Salvador Fernández (Ciments Molins)
Sra. Virginia Figueras (en representació de Josep Mª Figueres)

Fundació Mies van der Rohe
Sra. Rosa Ma. Subirana – gerent de la Fundació (1983-1988)
Sra. Diane Gray – Coordinadora Premi i Col·lecció (1990-2013)
Sr. Xavier Rubert de Ventós – Impulsor Premi Mies
Sr. Yves Zimmermann–Impulsor i dissenyador gràfic de la Fundació
Sr. Ferran Tarradellas – Representant de la Comissió Europea
 
 

Otros artículos de esta categoría